Korál - A túlsó part

Megjelenés éve: 
1982

A Korál rockegyüttes, melynek vezetője Balázs Fecó. Az együttes alapításának ötlete akkor merült fel, amikor Koncz Zsuzsa a KITT-egylet felbomlása után új állandó kísérőzenekart keresett magának, erre jött létre a Korál.
A kísérőzenekari tevékenység mellett készültek saját dalaik is (Ha kedvem tartja, Hazafelé), azonban rövid idő múlva feloszlottak.
Miután 1977. augusztus 20-án egy koncertre újra összeállt a Taurus, Balázs Fecóban felmerült az ötlet, hogy önálló zenekart alapítson, amely továbbviszi a Taurus örökségét. Énekesnek először Vikidál Gyulát hívták, készült is vele demófelvétel, de végül maradt a P. Mobilban, Balázs Fecó pedig úgy döntött, valamennyi dalt ő maga fogja énekelni.

Az újjászervezett Korál 1978. május 1-jén mutatkozott be a Budai Ifjúsági Parkban. Kezdetben főleg hard rockot játszottak, részben Taurus-feldolgozásokra alapozva (kis- vagy nagylemezre került a Kiűzetés a Paradicsomból, Anyám, vigasztalj engem, Szólíts meg, vándor, A kőfalak leomlanak és a Válaszra várva). Fecó egyéniségének megfelelően azonban helyet kapott a líraiság is a zenéjükben, ezzel alakítva ki a Korál egyedi arculatát.

Az egyidejűleg jelen lévő kemény rock (Tudom, én is megnyugodnék, Hangoddal ébreszt a szél) és líra (Maradj velem, Amit nem mondhattam el) jegyében készült 1980-ban első nagylemezük. A dalszövegeket a Taurushoz hasonlóan Horváth Attila írta, akit Fecó a Korál „láthatatlan tagjának” nevez.
1981-ben a Tánc- és Popdalfesztiválon a Homok a szélben című dallal nagy sikert arattak: harmadik helyezést értek el és közönségdíjat kaptak. Ez a sláger már előfutára a stílusbeli változásnak, egyre inkább az érzelmesebb lassú dalok kerültek előtérbe a következő két stúdióalbumon (A túlsó part, Az óceán).

„A túlsó part” sokak szerint minden szempontból a Korál, és a műfaj hazai csúcsteljesítménye.

Balázs Fecó - billentyűs hangszerek, ének
Fischer László - akusztikus és elektromos gitár
Scholler Zsolt - akusztikus és basszusgitár
Dorozsmai Péter - ütőhangszerek

Közreműködött:
Csiszár Péter - szaxofon
Maul Péter, Ullmann Ferenc - kürt

1. Előhang (instrumentális) (Balázs Ferenc)
2. Robotok (Balázs Ferenc)
3. A szeretet koldusai (Fischer László - Horváth Attila)
4. Ártatlan varázsló (Dorozsmai Péter)
5. Hídverés (instrumentális) (Dorozsmai Péter)
6. Átjutunk a túlsó partra (Dorozsmai Péter)
7. Kaland és harc (Balázs Ferenc - Horváth Attila)
8. Tékozló Fiú (Fischer László - Horváth Attila)
9. Mire jó ez a bánatos dal? (Balázs Ferenc - Horváth Attila)
10. Kevés voltam neked (Balázs Ferenc - Horváth Attila)
11. Utóhang (instrumentális) (Balázs Ferenc)

Facebook

Balázs Fecó lemezei

Balázs Fecó és a Korál - Legszebb dalaink
Balázs Fecó - Unplugged (In the Globe Royal)
Magna Cum Laude - Gyulai Húszfeldolgozó
Korál - Amikor vége az utolsó dalnak is...